loading...

تـــو لَـــــی ( دوست شــنـاســی )

. کارنامه موفق آیت‌الله رئیسی در اقتصاد به روایت بانک جهانی      ۱۴۰۳/۰۳/۰۲   به گزارش ایرنا، بانک جهانی در گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران به بررسی عملکرد دولت آیت

طاهر مهدوی بازدید : 22 پنجشنبه 03 خرداد 1403 نظرات (0)
.
کارنامه موفق آیت‌الله رئیسی در اقتصاد به روایت بانک جهانی 
    ۱۴۰۳/۰۳/۰۲
‫کارنامه موفق آیت‌الله رئیسی در اقتصاد به روایت بانک جهانی | بلاغ نیوز‬‎
 
‫پایگاه تحلیلی خبری بانک مردم | کارنامه آیت‌الله رئیسی در اقتصاد به روایت  بانک جهانی‬‎
به گزارش ایرنا، بانک جهانی در گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران به بررسی عملکرد دولت آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی پرداخته و از کارنامه موفق وی در عرصه اقتصاد خبر داده است.
در این گزارش آمده است که اقتصاد ایران به‌رغم تداوم تحریم‌های اقتصادی و تشدید شرایط نامطمئن ژئوپلیتیک به رشدی پایدار طی چهار سال گذشته رسیده است. درحالی‌که بخش نفت به این رشد کمک کرده، بخش غیرنفتی به‌ویژه خدمات و صنعت، موتور اصلی رشد اقتصادی بوده است.
بخش تولید به سمت تأمین نیازهای داخلی سوق داده شده و این امر تا حدودی اثر تحریم‌های مالی و تجاری و محدودیت دسترسی به منابع ارزی را خنثی کرده است. بخش اشتغال نیز اخیراً به سطح قبل از بحران کرونا رسیده است. سیاست‌های مالی جدید به‌ویژه در زمینه تأمین اجتماعی و انتقال یارانه نقدی تا حدودی از اثرات شوک‌های خارجی بر سطح زندگی اقشار آسیب‌پذیر کاسته و به رشد پایدار اقتصاد کمک کرده است.
 رشد اقتصادی و کاهش بیکاری
بانک جهانی به جزئیات موفقیت دولت آیت‌الله رئیسی در اقتصاد ایران اشاره کرد و نوشت: رشد اقتصادی ایران در نیمه نخست سال ۲۴-۲۰۲۳ عمدتاً در نتیجه عملکرد بخش نفت و خدمات به پنج و یک دهم درصد رسیده است. ارزش افزوده بخش نفت به دلیل کمبود عرضه در بازار جهانی و موفقیت دولت سیزدهم در بازاریابی برای صادرات به 17 و یک دهم درصد رسیده است. بخش غیرنفتی نیز رشد قوی سه و هشت دهم درصدی داشته که باعث شد اشتغال به سطح قبل از بحران کرونا برسد. ایجاد اشتغال دو و 9 دهم درصد رشد کرد و نرخ بیکاری به هفت و شش دهم درصد رسیده که رکورد جدیدی است.
درآمد کمتر از حد انتظار دولت در هفت‌ماهه ‌آوریل تا اکتبر ۲۰۲۳ باعث شد دولت در هزینه‌های خود اولویت‌بندی کند. ۷۲ درصد درآمدهای بودجه در این دوره محقق و به دلیل افت قیمت نفت تنها نیمی از درآمد نفتی پیش‌بینی‌شده محقق شد.
 نرخ تورم؛ زیر ۴۰ درصد 
در ۱۱ ماهه سال ۲۴-۲۰۲۳ نرخ تورم کاهش یافت اما همچنان بالای ۴۰ درصد باقی ماند. کاهش تورم در این دوره ناشی از کاهش انتظارات تورمی، امیدواری‌ها به پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای و سیاست‌های پولی انقباضی بوده است. نرخ تورم در این دوره ۴۱ و چهار دهم درصد بوده است. بانک مرکزی برای مهار تورم اقداماتی انجام داد از جمله این که ناترازی بانک‌ها را محدود کرد الزامات ذخیره بانک‌های پرریسک را افزایش داد و نرخ بهره و سپرده بانکی را بالا برد.
بین سال‌های ۲۱-۲۰۲۰ و ۲۳-۲۰۲۲ با احیای اقتصاد، فقر در کشور کاهش یافت. طی دو سال، نرخ فقر بر اساس خط درآمدی شش دلار و 85 سنت در روز، هفت و چهار دهم درصد کاهش یافت و به ۲۱ و 9 دهم درصد در سال ۲۳-۲۰۲۲ رسید. یعنی شش میلیون و 500 هزار نفر از این خط فقر بالا کشیده شدند. جمعیتی که در زیر خط فقر درآمدی 
سه دلار و 65 سنت در روز قرار داشتند نیز ۲/۲ درصد کاهش یافت و به سه و هشت دهم درصد از کل جمعیت کشور رسید.
کاهش ضریب جینی
بین سال‌های ۲۱-۲۰۲۰ و ۲۳-۲۰۲۲، چهار دهک پایین رشد مصرف بیشتری را در مقایسه با شش دهک بالایی تجربه کردند که به معنای کاهش نابرابری در کشور است. ضریب جینی از ۳۵ و هشت دهم درصد به 34 و هشت دهم درصد کاهش یافت. ترکیبی از افزایش دستمزدها، افزایش اشتغال و توزیع یارانه نقدی به رشد مصرف و کاهش فقر در ایران کمک کرده است.
این گزارش در ادامه به برخی مشکلات ساختاری اقتصاد ایران اشاره کرده و نوشت: اقتصاد ایران همچنان با شوک‌های ساختاری مواجه است که بر روند توسعه پایدار کشور تأثیر می‌گذارد. تحریم‌ها انتقال تکنولوژی و سرمایه‌گذاری برای رشد تولید و بهره‌وری را محدود کرده است.
یارانه‌های انرژی و پایین نگه‌داشتن قیمت کالاهای دیگر باعث ایجاد عدم تعادل بین عرضه و تقاضا و مصرف بی‌رویه شده و این مسئله بار مالی سنگینی را بر دولت تحمیل کرده و به ضرر محیط‌زیست تمام شده است. فرصت‌های شغلی محدود و تورم بالا بر قدرت خرید مردم تأثیر گذاشته است. تخمین زده می‌شود ۴۰ درصد خانوارها در وضعیت آسیب‌پذیری قرار داشته باشند به این معنی که اگر شوکی را تجربه کنند وارد وضعیت فقر شوند.
پیرشدن تدریجی جمعیت، مهاجرت نیروی ماهر و کاهش نرخ تورم نه‌تنها بر رشد اقتصادی تأثیر می‌گذارد؛ بلکه صندوق‌های بازنشستگی را نیز تحت‌فشار قرار می‌دهد. چالش‌های مالی مثل کمبود سرمایه بخش بانکی و کمبود نقدینگی دورنمای رشد اقتصادی بخش خصوصی را محدود می‌کند.
 نرخ تورم نزولی
این گزارش با ترسیم چشم‌انداز اقتصاد ایران ادامه داد: انتظار می‌رود رشد اقتصادی به دو و هشت دهم درصد در سال‌های ۲۰۲۴-۲۵ و 
۲۶-۲۰۲۵ برسد. رشد قابل توجه تولید و صادرات نفت که در سال ۲۴-۲۰۲۳ شاهد بودیم در این دوره تعدیل می‌شود و این مسئله بر بخش غیرنفتی نیز تاثیر می‌گذارد. تقاضای ضعیف جهانی، تحریم‌ها، کمبود انرژی، محدودیت‌های نقدینگی، کاهش سرمایه‌گذاری و تنش‌های ژئوپلیتیک بر این چشم‌انداز تاثیر می‌گذارند. نرخ تورم به روند نزولی خود ادامه می‌دهد.
 
با نرخ بیکاری ۸/۱ درصدی تحقق یافت
 ثبت کمترین نرخ بیکاری پس از انقلاب در دولت سیزدهم

‫ثبت کمترین نرخ بیکاری در دولت سیزدهم‬‎

‫ثبت کمترین نرخ بیکاری دو دهه اخیر/ دولت سیزدهم برای اشتغال چه کرد؟ - ایرنا‬‎

در سال ۱۴۰۲ نرخ بیکاری کشور به هشت و یک دهم درصد رسید که کمترین رقم در دهه‌های اخیر است.
به گزارش ایرنا، مرکز آمار ایران با انتشار نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در سال ۱۴۰۲، اعلام کرد: 41 و سه دهم درصد جمعیت ۱۵ساله و بیشتر در سال ۱۴۰۲ از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند. یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند؛ بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱)، به میزان چهار دهم درصد افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۵ساله و بیشتر نشان می‌دهد که هشت و یک دهم درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به سال قبل (۱۴۰۱)، به میزان 9 دهم درصد کاهش یافته است.
جمعیت شاغلین ۱۵ساله و بیشتر در سال ۱۴۰۲، برابر با ۲۴ میلیون و ۴۹۰ هزار نفر بوده که نسبت به سال قبل بیش از ۷۷۰ هزار نفر افزایش ‌یافته است.
بررسی اشتغال در بخش‌های عمده فعالیت اقتصادی نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۲، بخش خدمات با 51 و 9 دهم درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. بخش‌های صنعت با 33 و هفت دهم درصد و کشاورزی با 14 و چهار دهم درصد در رتبه قرار دارند.
نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ساله حاکی از آن است که 21 و دو دهم درصد از فعالان این گروه سنی در سال ۱۴۰۲ بیکار بوده‌اند. بررسی تغییرات سالانه نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد، این نرخ نسبت به سال قبل (۱۴۰۱) به میزان یک و چهار دهم درصد کاهش یافته است.
بررسی نرخ بیکاری گروه سنی ۱۸ تا ۳۵ساله در سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که 15 و دو دهم درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند. این در حالی است که تغییرات نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد این نرخ نسبت به سال ۱۴۰۱، به میزان ۱/۱ درصد کاهش یافته است.
بررسی سهم جمعیت ۱۵ساله و بیشتر دارای اشتغال ناقص در سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که هشت و دو دهم درصد جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیشتر و...) کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند.
 این در حالی است که 38 و پنج دهم درصد از شاغلین ۱۵ساله و بیشتر، ۴۹ ساعت و بیشتر در هفته کار کرده‌اند. همچنین این نتایج گویای آن است که در سال ۱۴۰۲ جمعیت شاغل کشور به طور متوسط 45 و هفت دهم ساعت در هفته کار کرده‌اند.
اطلاعات فوق نشان می‌دهد دولت سیزدهم توانسته در سال ۱۴۰۲ کمترین رقم نرخ بیکاری پس از انقلاب را به نام خود ثبت کند.
به وعده ایجاد یک میلیون شغل، عمل کردیم
«محمود کریمی بیرانوند»، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم اخیراً یادآور شد: در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف هستیم طبق وعده ایجاد یک میلیون شغل عمل کنیم و به صورت سالانه، مداوم و مستمر، تحقق این وعده را گزارش داده‌ایم.
وی افزود: در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به این رقم صحت‌سنجی شده رسیدیم و امیدواریم در سال جاری نیز بتوانیم این عدد را نشان دهیم.
معاون وزیر کار با بیان اینکه ایجاد این میزان از اشتغال چند نشانه اصلی دارد، خاطرنشان کرد: در سال گذشته بیش از ۹۰۰ هزار بیمه شده جدید در سازمان تأمین اجتماعی داشتیم، تعدیل نیروی کار نیز ۱۰ درصد کاهشی بوده است و همچنین آمار نشان می‌دهد، در ۲۵ استان کاهش نرخ بیکاری داشتیم.
کریمی بیرانوند با اشاره به اینکه این آمار خوشایند، حاصل هم‌افزایی همه دستگاه‌های حاکمیتی است اظهار کرد: در حوزه نظارت و سیاستگذاری شورای عالی اشتغال با مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اقدامات جدیدی داشتیم.
وی ادامه داد: در این راستا هم در حوزه احیای واحدهای نیمه‌فعال و راکد وارد عمل شدیم و هم در حوزه مشاغل خانگی در سال گذشته بیش از چهار هزار میلیارد تومان پرداخت داشتیم که این رقم کم‌نظیر است.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم رتبه‌های خود را در سال‌های گذشته جابه‌جا کرده‌ایم تأکید کرد: نرخ مشارکت اقتصادی در سال گذشته نیز افزایشی بوده است.
کریمی بیرانوند گفت: این به معنای رسیدن به نقطه مطلوب و نبودن چالش نیست؛ بلکه نشان‌دهنده این است که دولت در حوزه بازار کار روی ریل درست قرار گرفته است و امیدواریم با هدف‌گذاری‌های انجام شده تا پایان دولت سیزدهم نرخ بیکاری به کمتر از هشت درصد برسد.
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟