loading...

تـــو لَـــــی ( دوست شــنـاســی )

. سخنگوی گروه فضائی وزارت دفاع : هدف‌گذاری برای پرتاب محموله زیستی با وزن 1/5 تن به فضا در آینده    ۱۴۰۲/۰۹/۲۲ سید احمد حسینی‌مونس سخنگوی گروه فضائی وزارت دفا

طاهر مهدوی بازدید : 9 پنجشنبه 23 آذر 1402 نظرات (0)
.
سخنگوی گروه فضائی وزارت دفاع :
هدف‌گذاری برای پرتاب محموله زیستی
با وزن 1/5 تن به فضا در آینده 
  ۱۴۰۲/۰۹/۲۲

هدف‌گذاری برای پرتاب محموله زیستی با وزن 1.5 تن به فضا در آینده | خبرگزاری  فارسپرتاب ماهواره‌ برهای سیمرغ و ذوالجناح در دستور کار امسال وزارت دفاع

سید احمد حسینی‌مونس سخنگوی گروه فضائی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با اشاره به پیشرفت‌ها و دستاوردهای وزارت دفاع در حوزه فضائی، گفت:‌ نهادها و دستگاه‌های متعددی در حوزه فناوری اطلاعاتی اکنون فعال هستند، که ذیل سیاست‌گذاری شورای عالی فضائی کشور که در واقع با مدیریت رئیس‌جمهور تشکیل می‌شود و ذیل سیاست‌گذاری این شورا دستگاه‌ها و نهادهای مختلف وظایفشان تعریف می‌شود. وی افزود: در این تفکیک وظایف، وزارت دفاع یکی از نهادهایی است که نقش اساسی و پررنگی را دارد، به صورت ویژه اگر بخواهم بگویم، کل چرخه صنعت فضائی در مجموعه وزارت دفاع الان شکل گرفته است. می‌دانید که ۱۴ بهمن ۱۳۸۷ به عنوان روز ملی فناوری فضائی، روزی بود که ماهواره‌بر سفیر و امید را که ساخته مجموعه وزارت دفاع بود در مدار قرار داد و برای اولین بار کشور ما به کشورهایی که زنجیره کامل فناوری فضائی دارند پیوست.
سخنگوی گروه فضائی وزارت دفاع ادامه داد: طی ۱۵ سال گذشته گام‌های زیادی برداشته شده و پیشرفت‌های خیلی خوبی حاصل شده است بنابراین مجموعه وزارت دفاع هم در حوزه ماهواره و هم ماهواره بر و هم ایستگاه‌های زمینی و دریافت، در واقع فناوری‌های لازم را توسعه داده و در تعامل با سازمان فضائی و شورای عالی فضائی کشور نقش خود را ایفا می‌کند،کسانی که در این حوزه و کاملاً با دانش بومی و بدون هیچ کمک خارجی و روی پای خودشان طی دو دهه گذشته توانسته‌اند به این نقطه برسند.
وی درخصوص ویژگی‌های کاوشگر سلمان، اظهار کرد: کلیدی‌ترین عنصر که منجر به دسترسی به این چرخه و فضا می‌شود، پرتابگر است. طوری که در سایر حوزه‌ها ده‌ها کشور فعال هستند ولی در حوزه پرتابگر قبل از ما هشت کشور به این حوزه دسترسی داشتند و ما نهمین کشوری بودیم که به این فناوری دست پیدا کردیم.
سخنگوی گروه فضائی وزارت دفاع اظهار کرد: حوزه پرتابگر پیچیدگی‌های بسیاری دارد، خروجی تمامی رشته‌های فنی و مهندسی در حوزه پرتابگر تاثیر زیادی دارد. به عبارت دیگر، ما تمامی فارغ‌التحصیلان رشته فنی مهندسی از جمله مهندسین هوافضا، شیمی، مکانیک، برق، زیر سیستم‌ها را در تیم خود داریم و زیر مجموعه‌های بسیاری در این حوزه درگیر هستند. مثلاً، موتور ما یک مجموعه کاملا پیچیده است، موتورهای ما تا ۳۰۰۰ درجه دما در محفظه احتراق آن‌ها ثبت می‌شود. این موتور هم به لحاظ فشار و دما پیچیدگی‌های خاص خود را دارد.
وی ادامه داد: پرتابگر سلمان ویژگیش این بود که واحد بود یعنی بابت یک مأموریت خاص، یک کپسول ۵۰۰ کیلویی از ما خواسته شد که آن را با شرایط و الزامات تعریف شده در ارتفاع ۱۳۰ کیلومتری قرار بدهیم. در یک بازه خیلی کم تیم متخصصان و دانشمندان ما توانستند این طراحی را انجام بدهند و به نقطه‌ای برسند که با اولین پرواز و با مطابق طراحی این پرتابگر کار خود را انجام دهد و کپسول را در جایی که ملاک بود قرار دهد، بازیابی انجام شده و اهدافی که برای کپسول مد نظر بود تا حد زیادی حاصل شده است. سخنگوی گروه فضائی وزارت دفاع گفت: درخصوص پرتابگر بعدی صحبتی که با سازمان فضائی شده این است که بتوانیم یک محموله زیستی با وزن یک و نیم تن را به فضا پرتاب کنیم. بنابراین باید بر اساس وزنی که ارتقا پیدا کرده باید پرتابگر را نیز ارتقا دهیم. ویژگی سلمان این است که ما بابت یک پرتاب باید یک پرتابگر با هزینه خیلی محدود و در بازه زمانی خیلی محدود را توسعه می‌دادیم و با تحقق آن، توانمندی متخصصان بر ما ثابت شد.
وی درخصوص زمینه ارتفاع مداری و قضیه ژئو و مئو گفت: این پرتابی که با کاوشگر سلمان انجام شد یک پرتاب زیر مداری بود یعنی ما چیزی را در مدار قرار نمی‌دادیم بلکه در مسیری می‌رویم و از جو خارج می‌شویم و محموله را در شرایط فضائی قرار می‌دهیم و در ۲۰۰ ثانیه محموله در شرایط خلأ و فضا قرار دارد و داده‌برداری‌های لازم انجام می‌شود و دوباره بازیابی می‌شود. سخنگوی گروه فضائی وزارت دفاع بیان کرد: عمده پرتاب‌های ما، پرتاب‌های مداری خواهند بود یعنی ما به یک ارتفاعی برسیم و در آن ارتفاع به یک سرعت بسیار بالا و حدود ۷۶۰۰ متر بر ثانیه برسیم تا بتوانیم ماهواره را در مدار قرار بدهیم که این سرعت را باید پرتابگر حاصل کند، این ارتفاعات از ۲۰۰ کیلومتر تا نزدیک به ۲۰۰۰ کیلومتر تحت عنوان مدارات نزدیک زمین یا مدار لئو شناخته می‌شود. حسینی‌مونس ادامه داد: یک سری مدارات بالاتر از آن را مئو و وقتی به ۳۶ هزار کیلومتر می‌رسیم به آن مدار ژئو می‌گویند. در مدار لئو، ماهواره بر سفیر چهار ماهواره بومی را در ارتفاع ۲۵۰ تا ۴۵۰ کیلومتری در مدار قرار داده است. وی افزود: در حوزه پرتابگر دو ویژگی تعیین‌کننده است، یکی وزن ماهواره و دیگری ارتفاع مداری. ما الان ماهواره‌بر ‌هایی که توسعه دادیم، ماهواره بر سیمرغ است که توانمندی قرار دادن ۲۵۰ کیلوگرم ماهواره را در ۵۰۰ کیلومتری دارد و ماهواره‌بر ذوالجناح که ۲۰۰ کیلوگرم را می‌تواند در ۵۰۰ کیلومتری قرار بدهد.
سخنگوی سازمان فضائی وزارت دفاع درخصوص پرتاب در مدارات بالاتر، خاطرنشان کرد: ماهواره بر سریر قدم اول در دستیابی به ۳۶ هزار کیلومتر خواهد بود، سریر بر مبنای سیمرغ توسعه داده خواهد شد ولی بیش از دو برابر حمل محموله آن ارتقا پیدا خواهد کرد. سریر می‌تواند محموله‌ای با وزن یک و نیم تن را در مدار ۲۰۰ کیلومتری قرار دهد اگر این اتفاق رخ بدهد ما از مدار لئو انتقال محموله را به ۳۶ هزار کیلومتری خواهیم داشت تا بتوانیم یک ماهواره به جرم ۱۰۰ کیلویی را به مدار ۳۶ هزار کیلومتری قرار بدهیم. وی درخصوص وظایف شورای عالی فضائی و نقش آن در پیشبرد برنامه‌های فضائی کشور، عنوان کرد: نهادهای متنوعی در حوزه فضائی فعال هستند و نیاز به یک انسجام و راهبری و سیاست‌گذاری منسجم از ابتدای برنامه فضائی کشور وجود داشته است که شورای عالی فضائی کشور متولی این سیاست‌گذاری است.
سخنگوی سازمان فضائی وزارت دفاع بیان کرد: رئیس‌جمهور به عنوان رأس این شورا و باقی نهادها نیز ذیل آن تعریف می‌شوند، این شورا در دولت سیزدهم دو جلسه داشته که در انسجام برنامه کمک زیادی به ما داشته و مصوبات خوبی داشته است و برنامه دهه ساله‌ای که مصوب شد با تزریق منابعی که پیش‌بینی شده می‌توانیم در آینده نزدیک شاهد اتفاقات خیلی خوب باشیم.
حسینی مونس بیان کرد:‌ در کنار پرتابگر، پایگاه‌های پرتاب هم بسیار مهم است که تنها هفت کشور دارای این فناوری هستند. پایگاه امام خمینی را در وزارت دفاع توسعه داده‌ایم که ماهواره‌برهای سفیر، سیمرغ، ذوالجناح و سلمان از آن پرتاب شدند. به گزارش فارس، حسینی مونس خاطرنشان کرد: پایگاه بعدی در چابهار است و ویژگی ‌آن این است که در کنار اقیانوس هند قرار دارد و می‌توانیم در این منطقه بدون نگرانی از سقوط پرتابگر و خطرات ناشی از آن پرتاب داشته باشیم.
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟